OM Emax Sverige

Hur startade Emax?

Historien om Emax

2002 såg Janis Lancereau att det saknades en bra plattform för unga entreprenörer i Sverige som hade visat en extra drivkraft och engagemang i sitt entreprenörskap. Ur den här visionen skapades Ung Entreprenörskapsvecka, som då samlade 225 av Sveriges främsta unga entreprenörer i åldern 18-20 år, för att ge dem inspiration, kunskap och nätverk att utvecklas i sitt unika entreprenörskap. Evenemanget genomfördes i Örebro där Janis och hans team hade sitt kontor.

2006 byter Ung Entreprenörskapsvecka namn till Emax Sverige, den främsta anledningen till detta är för att Emax är på väg att ta form och utvecklas till att bli ett nordiskt entreprenörskapsevenemang. Efter flertalet pitchar beslutar det Nordiska Ministerrådet att evenemanget Emax Nordic ska utvecklas, vars utgångspunkt är att samla de främsta unga entreprenörerna i Sverige, Norge, Danmark och Finland. Emax Nordic genomförs sedan under fyra år. Emax Sverige blev även 2008 utsedda till Bästa entreprenörskapsprojekt i Europa av EU. Efter att det sista Emax Nordic genomfördes vill den Norska partnern Innovation Norge fortsatt driva Emax i Norge. 2012 genomfördes därmed det första Emax Norge, som samlar Norges främsta unga entreprenörer i åldern 18-25 år. För att läsa mer om Emax Norge, klicka här

2015 blev Västra Götalandsregionen och Chalmers tekniska högskola partners till Emax Sverige och således flyttades evenemanget från sin hemarena Örebro universitet i Örebro till Chalmers i Göteborg.

2020 var ett speciellt år för många, där vikten av att vara en bra entreprenör verkligen ställdes på sin spets. För Emax Sverige stötte vi på utmaningar, men också många spännande och positiva upplevelser. De svenska och Norska vinnarna från 2019 åkte bland annat till Kenya och Nairobi för att genomföra det första Emax Kenya någonsin, som då samlade de främsta unga entreprenörerna i Kenya för att ge dem inspiration, kunskap och nätverk att utveckla sitt entreprenörskap. Vidare arrangerades också de första digitala Emax Sverige och Emax Norge någonsin, som uppvisade samma goda resultat som under de fysiska eventen, där vi dessutom uppvisade högre resultat på nätverkande. Vilket gav oss en bekräftelse på att det går att göra bra och högkvalitativa evenemang digitalt!

STARTCENTRUM SOCIAL IMPACT EKONOMISK FÖRENING
Konceptet Emax Sverige är del av STARTcentrum Social Impact Ekonomisk Förening som är en icke vinstdrivande medlemsförening som arbetar för att utveckla det entreprenöriella samhället. Detta gör vi genom olika koncept och projekt som riktar sig till flera olika åldersgrupper lokalt, regionalt, nationellt och internationellt. Är du intresserad av att bli medlem i STARTcentrum Social Impact? Kontakta info@startcentrum.se för mer information.

Vill du veta mer om Emax Sverige? 

Kontakta oss!